Baked beans

Baked beans is een manier om bonen klaar te maken die vooral in Amerika en het Verenigd Koninkrijk populair is, maar eigenlijk kennen verschillende landen van over de hele wereld wel een soortgelijk recept. Ze vormen een belangrijk onderdeel van een traditioneel Engels ontbijt, waar beans on toast een bekend begrip is. Wat baked beans zo lekker maakt is de karamelsering die in de oven plaatsvindt. Hiervoor kan je melasse gebruiken, maar ik geef dit recept een beetje een Nederlands tintje door rinse appelstroop toe te voegen. Baked beans kan je zowel eten bij een hartig ontbijt als bij het avondeten.

Verwarm de oven voor op 180˚C. Snijd de ui, knoflook en chilipeper fijn. Schil en snijd de wortels in kleine blokjes. Doe dit samen met wat olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur en voeg paprikapoeder, komijn en chilivlokken toe. Fruit voor zo'n 20 minuten en roer regelmatig. Doe nu ook de tomatensaus en de bonen in de pan; zorg er voor dat de bonen net onder staan 

door eventueel wat water toe te voegen. Doe de appelstroop erbij en breng op smaak met peper en zout. Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn af, hak fijn en voeg toe aan de pan. Roer alles goed door en bak voor een uur in de oven. Serveer als hoofdgerecht met versgebakken brood, bijvoorbeeld Irish soda bread.

Ingrediënten:

 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 verse rode chilipeper
 • 2 grote wortelen
 • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
 • 1 theelepel komijnzaad
 • 1 theelepel gedroogde chilivlokken
 • 700 ml tomatensaus
 • 800 gram geweekte en gekookte cannellinibonen
 • 2 eetlepels rinse appelstroop
 • paar takjes verse rozemarijn
 • olijfolie
 • zout
 • peper

Benodigdheden:

 • hapjespan
 • oven