Pizza bianca

Twee weken geleden was ik op vakantie in Rome en uiteraard heb ik ook Vaticaanstad bezocht. Vlak voordat ik de Vaticaanse musea zou bezoeken wilde ik eerst nog ergens iets te eten kopen en via TripAdvisor was ik op Forno Feliziani gekomen. Forno Feliziani is een hele gezellige en knusse pizzeria in de buurt van Vaticaanstad, waar je naast pizza ook typisch Italiaanse gebakjes kan eten, zoals sfogliatella en cannoli. Je weet dat je goed zit als de Italianen er zelf ook komen! Ik kocht hier een pizza bianca: een pizza zonder topping (vandaar de naam 'witte pizza'), maar gevuld als een boterham. Heel simpel, maar zo lekker. Pizza bianca is taai van buiten en zacht van binnen en krijgt door de olijfolie een hele lekkere korst. Ik denk dat dit mijn favoriete soort brood is om met beleg te eten. Het recept is ook nog eens heel makkelijk, je hoeft het deeg niet eens te kneden. Wel moet je een beetje geduld hebben. Met dit recept kan je één tot twee pizza's maken, afhankelijk van de grootte van je oven(plaat).

Doe de bloem in een mengkom en meng hier het zout en de gist doorheen. Voeg het water toe en meng bij voorkeur met een grote houten lepel. Maak je geen zorgen over klontjes, die gaan er vanzelf uit. Dek de kom af en laat het deeg minimaal 8 uur in de koelkast rijzen. Tip: maak het deeg 's avonds en laat het 's nachts rijzen, dan kan je de volgende dag de pizza bianca bakken. Als het deeg gerezen is bekleed je een ovenplaat met bakpapier en bestrooi je het met wat bloem. Giet het deeg op de ovenplaat en spreid het uit

met je vingers. Verwarm de oven voor op 230˚C en laat het deeg nogmaals rijzen, nu op een warme plek en voor een half uur. Besmeer het deeg met wat olijfolie en bestrooi eventueel met grof zout en rozemarijn. Bak de pizza bianca voor 10 minuten in de oven, tot de korst goudbruin gekleurd is. Je kan de pizza bianca gewoon zo eten, maar je kan hem ook horizontaal door midden snijden en vullen met beleg. Ik koos voor ham, kaas en pesto.

Ingrediënten:

 • 500 gram speltbloem
 • 460 ml water
 • 1,5 theelepel gist
 • 2 theelepels zout
 • olijfolie
 • grof zeezout (optioneel)
 • rozemarijn (optioneel)

Benodigdheden:

 • mengkom
 • oven
 • ovenplaat
 • bakpapier
 • grote houten lepel