Vegan gyoza

Gyoza zijn Japanse dumplings die eerst krokant worden gebakken en daarna worden gestoomd, en dat allemaal in één pan. Gyoza worden meestal met kip gevuld maar vegetarische vullingen met kool kom je ook vaak tegen. De versie die ik maak is vegan en de gyozavellen maak ik zelf met speltbloem. Heb je geen zin om de vellen te maken, dan kan je ze ook bij de toko of in sommige supermarkten kopen. Gyoza zijn het lekkerst met gyozasaus, die maar uit vier ingrediënten bestaat.

Begin met het deeg: doe de bloem en het zout in een mengkom en giet hier water dat net van de kook af is overheen. Roer eerst met een lepel en kneed daarna het deeg met de hand op een schoon werkblad. Kneed voor zo'n 10 minuten en laat het deeg daarna minstens 15 minuten afgedekt rusten. Verdeel het deeg in balletjes 

van 12 gram en bestrooi je werkblad met wat maizena. Rol de balletjes deeg met een deegroller in dunne cirkels, zorg er daarbij voor dat de randen wat dunner zijn dan het midden. Dek het deeg altijd af, bijvoorbeeld met een theedoek, om te voorkomen dat het uitdroogt.

Snijd de spitskool met een mandoline in dunne reepjes, snijd de bosui in fijne ringetjes en rasp de winterpenen. Doe dit bij elkaar en voeg de knoflook, gember, tamari, peper, sesamolie, aardappelzetmeel en worcestershiresaus toe. Neem een gyozavel en doe een grote

theelepel van de vulling in het midden. Maak de randen om de vulling heen nat met wat water. Breng twee uiteinden van het gyozavel naar elkaar toe en druk lichtjes vast. Maak nu van het midden naar buiten toe plooien en druk deze plooien steeds voorzichtig vast.

Doe een anti-aanbakpan op middelhoog vuur en vet licht in met sesamolie. Leg de gyoza dicht op elkaar in de pan om te voorkomen dat ze in elkaar zakken. Bak de gyoza totdat de onderkant bruin en krokant is geworden. Giet dan kokend 

water in de pan, zoveel dat de gyoza half onder staan. Doe snel de deksel op de pan en laat voor zo'n 10 minuten stomen. Combineer de ingrediënten voor de saus en serveer de gyoza met de krokante onderkant naar boven.

Ingrediënten voor 20 gyoza

Voor het deeg:

 • 200 gram speltbloem
 • 100 ml gekookt water
 • snufje zout
 • maizena of aardappelzetmeel

Voor de vulling:

 • 100 gram spitskool
 • 4 bosuien
 • halve winterpeen
 • 2 teentjes geraspte knoflook
 • 1 duim geraspte gember
 • 1 eetlepel tamari
 • snufje zwarte peper
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 1 eetlepel aardappelzetmeel
 • 1 eetlepel vegan Worcestershiresaus

Voor de saus:

 • 1 eetlepel azijn
 • 1 eetlepel tamari
 • halve eetlepel chilisaus of tabasco
 • halve eetlepel sesamolie

Benodigdheden:

 • mengkom
 • anti-aanbakpan
 • deegroller
 • rasp
 • mandoline
 • keukenweegschaal