Turks brood

Turks brood is een plat en rond brood dat heel lekker zacht is. Er zijn verschillende recepten voor Turks brood, maar mijn recept heb ik zo simpel en makkelijk mogelijk gehouden. Turks brood kan je beleggen of vullen en het is ook heel geschikt om tosti's mee te maken. De sesamzaadjes en nigellazaadjes maken het helemaal af en geven een karakteristieke smaak.

Doe de speltbloem in een mengkom en meng hier de gist en het zout doorheen. Voeg nu de olijfolie en het water toe en meng totdat een deegbal ontstaat. Kneed het deeg op schoon werkblad voor zo'n 10 minuten, maak er een bal van en doe dit terug in de kom. Dek de kom af en laat het deeg op een warme plek voor een uur rijzen. Kneed na het rijzen het deeg goed door en

maak er weer ee bal van. Druk de deegbal plat en vorm tot een ronde schijf van een aantal cm dik. In de oven zal vooral het midden opbollen, dus houd de randen wat dikker. Snijd het deeg in: ik doe dit door met een deegschraper helemaal door het deeg te drukken en zo een ruitjespatroon te maken. 

Laat het deeg nu voor een tweede keer afgedekt rijzen, nu voor zo'n 20 tot 30 minuten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200˚C. Smeer vóór het bakken het deeg met een geklutst ei in en 

besprenkel met nigellazaad en sesamzaad. Bak voor 10 tot 15 minuten in de oven, totdat het brood mooi bruin is geworden. Laat eerst even afkoelen voordat je het brood aansnijdt.

Ingrediënten:

 • 400 gram speltbloem
 • 1 theelepel gist
 • 1 theelepel zout
 • 250 ml water
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 ei
 • sesamzaadjes
 • nigellazaadjes

Benodigdheden:

 • oven
 • ovenplaat
 • bakpapier
 • mengkom