Pumpkin spice doughnuts

Pumpkin spice doughnuts

Je weet dat de herfst begonnen is als de pumpkin spice lattes weer op het menu staan. De klassieke smaakcombinatie van pompoen en specerijen heb ik verwerkt in iets heel anders, namelijk doughnuts. Dit zijn geen doughnuts met gist, maar met bakpoeder en -soda; in het Engels noemen ze dit ook wel cake doughnuts. Door de verse pompoen in het deeg worden deze doughnuts aan de buitenkant snel donker, terwijl ze van binnen nog niet gaar zijn. Daarom moet je de doughnuts eerst frituren en daarna nog even in de oven gaar bakken. Het resultaat is super zachte en luchtige dougnuts met een kruidige pompoensmaak.

Doe de speltbloem in een mengkom en voeg bakpoeder, zout, kaneel, gember, baksoda, nootmuskaat en allspice toe. Roer alles goed door elkaar en zet even weg. Doe nu de boter en de honing in een andere mengkom en meng met een mixer tot een homogene massa. Voeg het ei en de vanille toe en mix. Als dit goed is gemengd voeg je de karnemelk toe, en daarna in vier delen de pompoenpuree. Vouw nu per twee eetlepels de droge ingrediënten door de natte ingrediënten; zorg er voor dat de droge ingrediënten goed zijn opgenomen voordat je weer twee eetlepels

toevoegt. Bestrooi een schoon werkblad met een ruime hoeveelheid bloem en giet hier het deeg op. Rol het deeg met een deegroller uit tot een dikte van ongeveer 1 cm. Steek met uitsteekringen de doughnuts uit. Frituur de doughnuts in een pan met een ruime hoeveelheid olie op een temperatuur van 140˚C totdat ze goudbruin zijn. Doe de doughnuts daarna nog voor zo'n 10 tot 15 minuten op 110˚C in de oven om goed gaar te worden. Meng twee eetlepels palmsuiker met twee theelepel kaneel en wentel hier de warme doughnuts in.

Ingrediënten voor ongeveer 14 doughnuts:

 • 230 gram speltbloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • halve theelepel zout
 • 1 theelepel gemalen kaneel
 • 1/4 theelepel gemalen gember
 • 1/4 theelepel baksoda
 • snufje nootmuskaat
 • 1/4 theelepel allspice
 • 80 gram honing
 • 2 eetlepels boter op kamertemperatuur
 • 1 ei
 • snufje vanille(poeder)
 • 60 ml karnemelk
 • 120 gram gekookte en gepureerde pompoen
 • twee eetlepels palmsuiker + twee theelepels kaneel

Benodigdheden:

 • frituurpan of stoofpan
 • uitsteekringen
 • mengkom
 • garde of (hand)mixer