Pumpkin spice latte

Twee dagen geleden plaatste ik een recept voor pumpkin spice doughnuts, nu laat ik zien hoe je het drankje maakt waar het allemaal mee is begonnen: de pumpkin spice latte! Starbucks ontwikkelde dit drankje in 2003 en inmiddels denkt iedereen bij herfst aan de smaak van kruidige pompoen. Als ik eerlijk ben heb ik het origineel nog nooit geprobeerd dus ik kan de smaak niet vergelijken, maar de versie die ik zelf maakte vind ik in ieder geval heel lekker en hij is ook nog eens een stuk gezonder! Het pumpkin pie spice kruidenmengsel voeg je naar smaak toe; zelf hou ik heel erg van kruidige smaken, dus ik gebruik alles.

Zet twee kopjes espresso. Pureer de pompoen met een staafmixer en doe dit samen met de honing in een pannetje op laag tot middelhoog vuur. Roer constant, totdat het de dikte van karamel heeft gekregen. Combineer de kruiden voor de pumpkin spice en voeg naar smaak (de helft tot alles) toe aan het pannetje met pompoen en

honing. Doe hier nu ook de espresso bij. Blend eventueel nog een keer met de staafmixer. Schuim de melk op; ik gebruik hiervoor een handmatige melkschuimer. Verdeel het koffiemengel over twee glazen en giet hier de opgeklopte melk overheen.

Ingrediënten voor twee pumpkin spice lattes:

 • 2 eetlepels gekookte pompoen
 • 2 eetlepels honing of ahornsiroop
 • 3,5 theelepels pumpkin pie spice (zie hieronder)
 • 2 kopjes espresso
 • 300 ml (soya)melk

Pumpkin pie spice:

 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel vanillepoeder
 • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
 • 1/4 theelepel gemalen gember
 • 1/4 theelepel nootmuskaat
 • 1/4 theelepel allspice (piment)
 • 1/4 theelepel gemalen kardemom

Benodigdheden:

 • pannetje
 • staafmixer
 • melkschuimer