Venkelrisotto

Risotto is samen met pizza en pasta een van de bekendste gerechten uit Italië. Ik heb het idee dat veel mensen denken dat het maken van risotto moeilijk is en veel tijd kost, maar dat valt heel erg mee. Je hoeft geen moeilijke technieken toe te passen en heel lang hoeft het ook niet te duren; je moet er wel bij blijven staan om te roeren. Er zijn veel verschillende soorten risotto en ik heb voor een vegetarische versie gekozen. Wat ik zo lekker vind aan venkel is de lichte anijssmaak, en die komt in dit gerecht heel mooi tot zijn recht.  Normaal gaat er ook wijn in risotto maar die heb ik er uit gelaten, en als ik eerlijk ben miste ik het niet. 

Doe een liter water in een kookpan en los hier een blokje bouillon in op. Laat de bouillon koken en houd tegen de kook aan. Snijd de sjalot en de knoflook fijn. Snijd het groen van de venkelknol maar gooi dit nog niet weg; snijd de venkelknol in blokjes. Doe een braadpan op hoog vuur en bak hier kort en al roerende de sjalot, knoflook, venkelzaad en venkelknol in, samen met een snufje zout en peper. Voeg een beetje water toe en doe de deksel op de pan. Zet het vuur nu laag en stoof de groente tot licht gekarameliseerd. Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de risottorijst licht aan op middelhoog vuur. Voeg een pollepel

van de warme bouillon toe aan de rijst en blijf constant roeren. Zorg er voor dat de rijst pruttelt. Als de bouillon is opgenomen voeg je weer een pollepel bouillon toe. Herhaal dit voor zo'n 15 minuten, totdat de rijst al dente is. Voeg nu de groente aan de rijst toe, samen met een eetlepel roomboter en de geraspte kaas. Wordt de risotto op dit punt te droog, dan kan je nog een eetlepel bouillon of gekookt water toevoegen. Schep een hoeveelheid risotto op een bord en besprenkel met chilivlokken en venkelgroen. Garneer eventueel met een klontje boter of olijfolie.

Ingrediënten:

 • 200 gram risottorijst
 • 1 liter kippen- of groentebouillon
 • 100 gram geraspte pecorino
 • 1 venkelknol
 • 1 sjalot
 • 1 teentje knoflook
 • 1 theelepel venkelzaad
 • halve theelepel chilivlokken
 • olijfolie
 • boter
 • snufje zout
 • versgemalen zwarte peper

Benodigdheden:

 • kookpan
 • braadpan
 • koekenpan
 • pollepel