Vegan maple bacon ijs

Het is tegenwoordig helemaal "in" om bacon met van alles te combineren. Maple bacon ijs is hier een goed voorbeeld van. De combinatie tussen zout vlees en zoet ijs lijkt niet voor de hand liggend, maar is erg lekker! Met dit recept maak je een gezonde en vegan versie van maple bacon ijs. Het zelf maken van veganistisch spek blijkt heel makkelijk, je gebruikt hier kokoschips voor. Kokoschips is iets anders dan geraspte kokos, qua vorm lijken het net kleine stukjes spek. Deze "kokosspek", zoals ik het noem, is niet alleen lekker over ijs, maar kan je in veel recepten gebruiken als vervanging voor echt spek. Ook is het op zichzelf een lekkere knapperige snack.

Begin met het maken van het kokosspek. Verwarm de oven voor op 175˚C en doe de kokoschips in een mengkom. Giet de tamari en de ahornsiroop over de kokoschips en roer zodat de kokos gelijkmatig bedekt wordt. Voeg nu het gerookte paprikapoeder toe en roer nogmaals. 

Bedek een ovenplaat met bakfolie en verdeel hier zo gelijkmatig mogelijk de kokoschips op. Bak de kokoschips voor 14 minuten en draai de chips tussendoor twee keer om, steeds na 5 minuten. Laat vervolgens afkoelen.

Maak nu het ijs. Doe alle ingrediënten voor het ijs in een keukenmachine en meng tot een homogene vloeistof. Giet dit vervolgens in een

koude ijsmachine. Als het ijs klaar is, schep je dit in een kommetje en besprenkel je het met wat van het vegan kokosspek.

Ingrediënten

Voor het ijs:

 • 70 gram rauwe cashews
 • 100 gram zijden-tofu
 • 200 ml amandel- of soyamelk
 • 35 gram palmsuiker
 • 35 gram ahornsiroop
 • 2 eetlepels kokosolie
 • snufje zout
 • snufje vanille(poeder)

Voor het kokosspek:

 • 80 gram ongeroosterde kokoschips
 • 2 eetlepels tamari
 • 1 eetlepel ahornsiroop
 • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder

Benodigdheden:

 • ijsmachine
 • keukenmachine
 • mengkom
 • oven
 • ovenplaat
 • bakfolie