Gua bao (gestoomde broodjes)

Gua bao zijn gestoomde broodjes gevuld met vlees, kruiden en zuur. Oorspronkelijk komen ze van het eiland Taiwan, maar tegenwoordig kom je ze ook in andere landen tegen. In New York zijn ze al heel populair en ik merk dat Nederland de gua bao eindelijk ook begint te ontdekken. Gua bao betekent 'gesneden brood', hoewel je deze broodjes niet hoeft open te snijden. Het wordt ook wel de Taiwanese hamburger genoemd omdat je het met van alles kan vullen, maar de vorm heeft meer iets weg van een taco. Misschien kan je ze het beste vergelijken met een 'open' bapao. De broodjes zelf kan je bij de toko ingevroren kopen, maar ik maak ze natuurlijk zelf. Met dit recept maak je 15 broodjes.

Begin met het bereiden van de speklappen, dit kan je het beste een dag van tevoren doen zodat de smaken goed kunnen intrekken. Zet een stoofpan op middelhoog vuur en doe hier 2 eetlepels arachideolie in. Bak de speklappen aan één kant licht aan, ongeveer 3 minuten. Draai de speklappen om en bak ze aan deze kant voor 2 minuten. Haal ze uit de pan en snij in kleinere stukken. Fruit nu 2 teentjes gehakte knoflook en een duim aan gehakte gember gaar in de pan. 

Voeg vervolgens ook een steranijs en een gehakte chilipeper toe. Daarna gaat het vijfkruidenpoeder erbij, dit kan je kant en klaar kopen maar zelf malen in een koffiemolen is lekkerder. Blus af met rijstwijn, ketjap en sojasaus. Doe als laatst ook de kokossuiker erbij. Breng dit aan de kook, doe de stukken spek terug in de pan en voeg zoveel water toe dat het vlees net onder staat. Plaats de deksel op de pan en laat 2 uur sudderen.

Maak vervolgens het deeg: doe het meel, de gist, het bakpoeder en een snufje zout in  een mengkom en meng door elkaar. Meng vervolgens de melk, het water, de honing, de olie en de rijstazijn bij elkaar en voeg dit toe aan de droge ingrediënten. Kneed eerst in de mengkom totdat het geheel samenkomt en kneed vervolgens verder op een schoon werkblad. Kneed tot een zacht en soepel deeg en leg terug in de kom. Dek af en laat anderhalf tot 2 uur afgedekt op een warme plek rijzen. Kneed het deeg na het rijzen goed door en verdeel in 15 gelijke stukken. Rol

van een stukje deeg een balletje en druk een beetje plat. Rol het deeg op een ingevet werkblad met een deegroller tot een ovale vorm uit en besmeer de bovenkant met een beetje olie. Vouw het deeg dubbel en laat afgedekt voor een halfuurtje rusten. Zet ondertussen een stoompan op het vuur. Leg de broodjes op kleine stukjes bakpapier om plakken te voorkomen en stoom in 10 minuten gaar. Vouw de broodjes open en vul met het vlees, wat verse koriander, plakjes augurk en gehakte pinda's. Ook lekker met een salade van appel, venkel, wortel, tomaat en komkommer.

Ingrediënten

Voor de broodjes:

 • 525 gram bapaomeel
 • 2 eetlepels honing
 • 1 theelepel gist
 • 50 ml melk
 • 200 water
 • 1 eetlepel olie
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snufje zout

Voor het vlees:

 • 2 eetlepels olie
 • 600 gram speklappen
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 plakjes gember
 • 1 steranijs
 • 1 verse rode chilipeper
 • 2 eetlepels kokossuiker
 • 60 ml Aziatische rijstwijn
 • 1,5 eetlepel vijfkruidenpoeder (zelfgemaakt)
 • 60 ml ketjap
 • 60 ml sojasaus
 • water

Voor het vijfkruidenpoeder:

 • 2 eetlepels szechuanpeper
 • 2 eetlepels korianderzaad
 • 1 steranijs
 • 1 eetlepel venkelzaad
 • 1 eetlepel kaneel
 • halve eetlepel kruidnagels

Voor de vulling:

 • 50 gram pinda's
 • verse koriander
 • augurken

Benodigdheden:

 • stoofpan
 • stoompan
 • koffiemolen
 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • deegroller