Irish soda bread

Toen ik een jaar geleden in Ierland op vakantie was maakte ik voor het eerst kennis met Iers sodabrood, in delen van Ierland en Schotland ook wel wheaten bread genoemd. In het restaurant waar we 's avonds aten werd ons verschillende soorten vers brood aangeboden, waaronder dus een sneetje van dit typisch Ierse brood. Ik vond het zo lekker, dat ik het bij thuiskomst meteen zelf ben gaan maken. Sodabrood is brood waar geen gist in zit, maar baksoda. Dat betekent dat dit brood niet hoeft te rijzen en omdat je het deeg eigenlijk nauwelijks hoeft te kneden, is sodabrood heel makkelijk en snel te maken. Sodabrood heeft een beetje een kruimelige structuur en wordt vooral bij het avondeten gegeten.

Doe het meel en de bloem samen met de baksoda en het zout in een kom en meng goed door elkaar. Snijd de koude boter in blokjes en wrijf de boter met je vingers in het meel, totdat kruimels ontstaan. Voeg nu de yoghurt toe; dit kan yoghurt

zijn die van zichzelf al vloeibaar is, of je kan dikkere yoghurt zelf verdunnen met wat water. Meng totdat een deegbal ontstaat en kiep dit op een schoon werkblad. Kneed het deeg niet te veel, maar zorg er wel voor dat het geheel samenkomt.

Besprenkel een ovenplaat met wat meel en leg hier het deeg op. Druk het deeg iets plat. Snijd een diep kruis in het deeg om het brood te "zegenen" en snijd de vier hoeken in zodat de feetjes kunnen ontsnappen. Besmeer het deeg met wat yoghurt zodat de korst in de oven mooi bruin

wordt. Bak het brood de eerste 15 minuten in een voorverwarmde oven op 215˚C, en bak daarna voor 30 minuten op 200˚C. Het brood is gaar wanneer het hol klinkt als je op de onderkant klopt.

Ingrediënten:

  • 265 gram volkoren speltmeel
  • 265 gram smeltbloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel baksoda
  • 30 gram boter
  • 400 ml dunne yoghurt

Benodigdheden:

  • oven
  • ovenplaat
  • mengkom