Glutenvrije Christmas pudding

Christmas pudding is een traditioneel Engels nagerecht dat bij het kerstdiner als dessert wordt gegeten. De pudding bestaat voor een groot deel uit gedroogd fruit en wordt voor een aantal uur gekookt in een pan. Bij het serveren wordt de pudding ook nog wel eens geflambeerd, wat er in het donker natuurlijk heel mooi uitziet. Je kan dit nagerecht combineren met bijvoorbeeld vanille-ijs, brandy, crème anglaise of custardsaus. Er bestaan veel verschillende recepten voor Christmas pudding, die van mij is vrij van gluten en geraffineerde suiker.

Doe het gedroogde fruit in een mengkom en voeg hier het sap en de rasp van de limoen en de halve sinaasappel aan toe. Voeg hier de afgekoelde Earl Grey thee aan toe, samen met de kaneel, nootmuskaat, piment en de brandy. Laat dit een nacht weken. Doe hier de volgende dag de suiker, honing, geraspte appel en grofgehakte noten bij. Meng in een andere kom de rijstmeel, maïsmeel, broodkruimels, bakpoeder, ghee en een snufje zout door elkaar. Doe hier twee losgeklopte eiren en één eigeel bij. Meng dit en voeg toe aan het fruitmengsel. Vet de puddingvorm in en vul met het mengsel. Zorg er voor dat de vorm voor maximaal 2/3 is gevuld. Knip een cirkel uit het

pakpapier en leg dit in de puddingvorm. Dek de puddingvorm af met twee lagen folie en bind langs de rand met touw stevig vast. Leg een schoteltje omgekeerd op de bodem van een kookpan. Zet hier de puddingvorm op. Giet voorzichtig kokend water in de pan, tot halverwege de puddingvorm. Doe de deksel op de pan en stoom voor 8 uur op laag vuur. Vul eventueel bij met kokend water, zodat het water altijd tot halverwege de pudding komt. Verwijder de pudding uit de pan, keer ondersteboven op een bord en verwijder voorzichtig de vorm. Decoreer naar smaak.

Ingrediënten:

 • 400 gram gemengd gedroogd fruit (krenten/rozijnen/dadels/gedroogde abrikozen)
 • 1 biologische limoen
 • halve biologische sinaasappel
 • 75 ml Earl Grey thee
 • halve theelepel gemalen kaneel
 • halve theelepel gemalen nootmuskaat
 • halve theelepel gemalen piment
 • 2,5 eetlepels brandy
 • 170 gram palmsuiker
 • 1 eetlepel honing
 • 1 kleine appel, geraspt
 • 50 gram gemengde noten (amandel/walnoot/hazelnoten/cashewnoten)
 • 25 gram rijstmeel
 • 25 gram maïsmeel
 • 110 gram vers glutenvrij brood (verkruimeld)
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 110 gram ghee
 • 2 eieren
 • 1 eigeel
 • boter om in te vetten
 • snufje zout

Benodigdheden:

 • puddingvorm van glas, metaal of porselein, met een inhoud van 1,5 liter, bij voorkeur met rand
 • keukenmachine
 • bakpapier
 • touw
 • kookpan
 • mengkom