Ghee maken

Ghee is een op Indiase wijze geklaarde boter. Door boter te klaren kan je het tot hogere temperaturen verwarmen, zonder dat de boter bruin wordt of aanbrandt. Zo gebruiken ze in India ghee als frituurvet. Ook is ghee houdbaar buiten de koelkast omdat de melkeiwitten, die erg bederfelijk zijn, er uit zijn gehaald. Bij gewone geklaarde boter wordt het vocht van het botervet gescheiden, terwijl bij ghee de boter langer wordt verhit waardoor de melkproteïnen karamelliseren. Hierdoor smaakt en ruikt ghee heel erg naar de bekende botersnoepjes. Ghee kan je gewoon gebruiken zoals je boter gebruikt: in zoete of hartige gerechten maar bijvoorbeeld ook op brood.

Smelt drie pakken boter op laag vuur in een pan met dikke bodem. Roer af en toe en hou het proces goed in de gaten. Op een gegeven moment drijven de melkeiwitten naar boven, en vervolgens zakken ze weer naar beneden. Schraap regelmatig de bodem van de pan om te voorkomen dat de melkeiwitten aanbranden. Hou de kleur van de melkeiwitten goed in de gaten: als

het goudbruin is zet je het vuur uit. Laat de ghee even afkoelen, op dit punt is het gloeiend heet en gevaarlijk. Als er schuim op de ghee drijft schep je dit eraf met een schuimspaan. Neem een heel fijnmazige metalen zeef of een kaasdoek en filter hier de ghee door. Giet de ghee in glazen potjes en laat volledig afkoelen, de ghee krijgt bij het stollen vanzelf zijn gele kleur terug.

Ingrediënten:

  • 3 pakken boter

Benodigdheden:

  • kookpan
  • houten lepel
  • fijnmazige metalen zeef of een kaasdoek
  • schuimspaan