Zweedse sandwichtaart (Smörgåstårta)

Smörgåstårta, wat Zweeds is voor sandwichtaart, is een hartige taart gevuld met bijvoorbeeld zalm, garnalen, kaas of ham. Ook in Finland en Estland wordt Smörgåstårta veel gegeten. Omdat dit gerecht vooral geserveerd wordt bij speciale gelegenheden, vind ik het leuk dit recept te delen met het oog op de feestdagen. Het is eigenlijk een boterham, maar door de manier van presenteren krijgt het een heel mooi uiterlijk. Iedereen kan er zelf zijn eigen draai aan geven; geen één Smörgåstårta is hetzelfde! Ik gebruik een brood dat ik in een springvorm heb gebakken om de taart een ronde vorm te geven, maar je zou hem ook vierkant kunnen maken.

Bak eerst het brood. Doe de speltbloem in een mengkom en meng hier de gist en het zout doorheen. Voeg het water toe en kneed tot een soepel deeg. Doe het deeg terug in de kom en laat afgedekt minimaal een uur op een warme plek rijzen. Kneed na het rijzen het deeg nogmaals door. Olie de springvorm in en doe hier het deeg in. Laat nogmaals afgedekt en op een warme plek een uur rijzen. Verwarm de oven voor op 200˚C en bak het brood voor 30 minuten. Laat het brood afkoelen en snij de kortst aan alle kanten eraf. Snij het brood vervolgens verticaal in vier plakken.
Doe de gerookte zalm in een keukenmachine en hak fijn. Meng hier de zure room, Tabasco en dille doorheen. Hak ook de garnalen in een

keukenmachine fijn en voeg mayonaise, citroensap, Tabasco, knoflook en een snufje zout toe. Snij de komkommer in plakjes, besprenkel met wat zout en laat in een zeef uitlekken. Hak de eieren in kleine stukjes en en meng met mayonaise, zwarte peper, mosterd, fijngehakte bieslook en zout.
Neem een plak brood en verdeel hier de eiersalade over. Plaats hier het tweed plak brood op en beleg met de uitgelekte komkommer. Besmeer vervolgens met de garnalenvulling. Bedek met het derde plak brood en besmeer deze met de zalmvulling. Dek af met het laatste plak brood. Besmeer het geheel met een mengsel van 400 gram roomkaas en 2 eetlepels zure room. Garneer met ei, zalm en garnalen.

Ingrediënten

Voor het brood:

 • 400 gram speltbloem
 • 250 ml water
 • 1 theelepel gist
 • 1 theelepel zout

Voor de zalmvulling:

 • 200 gram gerookte zalm
 • 2 eetlepels zure room
 • Tabasco
 • klein handje verse dille

Voor de garnalenvulling:

 • 200 gram garnalen
 • 2 eetlepels mayonaise (zonder suiker)
 • 1 theelepel citroensap
 • Tabasco
 • halve theelepel knoflookpoeder, of 1 teentje verse knoflook
 • 1 halve komkommer
 • snufje zout

Voor de eiersalade:

 • 3 hardgekookte eieren
 • 2 eetlepels mayonaise
 • zwarte peper
 • 2 theelepels mosterd
 • klein handje bieslook
 • snufje zout

Voor de garnering:

 • 400 gram roomkaas roomkaas
 • 2 eetlepels zure room
 • 1 gekookt ei
 • drie plakjes zalm
 • aantal garnalen
 • aantal plakjes komkommer

Benodigdheden:

 • ronde springvorm (diameter 18 cm)
 • oven
 • mengkom
 • keukenmachine