Pizza pot pie

Pizza pot pie is een pizzasoort die bedacht is door Chicago Pizza and Oven Grinder Co., een pizzeria in de Verenigde Staten. Het idee is gebaseerd op de 'pot pie': een hartige pie met een korst van deeg. In Chigaco gebruiken ze voor deze pizza een kaas genaamd 'brick cheese', maar omdat die in Nederland niet te verkrijgen is heb ik gekozen voor twee vergelijkbare kazen, namelijk raclette en mozzarella. Ook gebruikt het originele recept een vleessaus, die ik heb vervangen voor een vegetarische tomatensaus. Natuurlijk kan je met andere ingrediënten je eigen draai aan dit recept geven!

Begin met het deeg: doe de speltbloem in een mengkom en meng hier het zout en de gist doorheen. Voeg het water en de olijfolie toe en kneed op een schoon werkblad tot een soepel deeg. Doe het deeg terug in de kom, dek af en laat 1 tot 2 uur op een warme plek rijzen. Kneed na het rijzen de lucht uit het deeg. Besmeer de binnenkant en de randen van de kommetjes met boter en bekleed met de plakken kaas. Doe in ieder kommetje 3 champignons en een aantal

eetlepels tomatensaus. Verdeel het deeg in 3 stukken en rol uit tot een cirkel ter grootte van de kommetjes. Trek het deeg over de randen van de kommetjes en druk goed aan. Bak in een voorverwarmde oven op 200˚C voor zo'n 10 minuten, totdat de pizza's goudbruin zijn. Besmeer de pizza's na het bakken met wat boter. Draai de pizza's om op een bord en verwijder voorzichtig de kommetjes.

Ingrediënten voor 3 pizza's:

 • 300 gram speltbloem
 • 180 ml water
 • theelepel zout
 • theelepel gist
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 240 gram raclette kaas plakken
 • 150 gram mozzarella plakken
 • 180 ml tomatensaus
 • 9 grote champignons
 • boter

Benodigdheden:

 • oven
 • mengkom
 • 3 vuurvaste kommetjes met een diameter van 15-17 cm