Brood bakken in een stoofpan

Brood bakken in een stoofpan

In het Engels noemen ze het ook wel een Dutch oven, en eigenlijk vind ik dat een veel betere naam. Voor dit recept gebruik je een stoofpan namelijk niet om in te braden of te stoven, maar om een brood in te bakken. De stoofpan wordt een soort klein oventje, waardoor dit brood een hele lekkere korst krijgt. Dit is ook nog eens een heel makkelijk recept, je hoeft niet eens te kneden.

Doe het meel in de beslagkom en voeg hier het water aan toe. Omdat dit deeg heel plakkerig is zal alles aan je handen blijven plakken. Ga dus niet kneden, maar gebruik bijvoorbeeld een lange houten lepel om te roeren. Roer totdat je iets krijgt wat tussen deeg en beslag in zit; maak je vooral geen zorgen over klontjes, die mogen blijven zitten.
Laat het deeg in de kom (bedekt met plastic folie, een natte theedoek of een bord) 8 tot 12 uur rijzen. Het liefst laat ik deeg in de koelkast rijzen en dat gaat altijd prima, maar op kamertemperatuur kan ook. Tip: maak het deeg 's avonds en laat het 's nachts rijzen, dan kan je de ochtend daarop vers brood bakken.
Als het deeg is gerezen kan je de oven en de stoofpan voorverwarmen. Laat de stoofpan met deksel op 230 graden Celsius voor 30 minuten in

de oven opwarmen. In de tussentijd bestrooi je het aanrecht met meel en probeer je het deeg een balvorm te geven door het een stuk of 4 keer om te vouwen. Houd extra meel in de buurt, dit kan een hele plakkerige boel worden. Bestrooi de mengkom met een ruime hoeveelheid meel en doe het deeg hier in terug. Zorg er voor dat de deegbal rondom bedekt is met meel, bedek de kom en laat het deeg 30 minuten rusten.
Na 30 minuten kan de stoofpan uit de oven en is het deeg weer een beetje gerezen. Laat het deeg in de stoofpan vallen en bak het brood voor 30 minuten met deksel in de oven. Na 30 minuten mag de deksel eraf en bak je het brood voor nog zo'n 15 à 30 minuten. Kijk regelmatig hoe ver het brood is, bij een goudbruine kleur is hij klaar. Laat het brood voor minimaal een half uur afkoelen voordat je het snijdt.

Ingrediënten:

  • 450 gram meel (plus extra)
  • een theelepel gist
  • 2 a 3 theelepels zout
  • 415 ml water

Benodigdheden:

  • beslagkom
  • lepel of spatel om mee te roeren
  • braadpan
  • oven