Lemon-honey curd

Lemon-honey curd

Het is een typisch Britse combinatie: scones met lemon curd. Wist je dat je deze zalf van ei, suiker en citroen ook heel makkelijk zelf kan maken? Voor dit recept heb ik suiker vervangen door bloemenhoning, wat de smaak alleen maar ten goede komt. Ook voeg ik boter toe voor een extra romig resultaat. Lemon curd is niet alleen lekker bij scones, maar ook op brood, pannenkoeken, verwerk in muffins of als basis van een lemon-meringue taart. Genoeg redenen dus om eens een keer zelf lemon curd te maken!

Zorg er eerst voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Rasp de schil van de citroenen, maar zorg er voor dat je alleen het gele laagje van de citroen afraspt. Het witte deel is bitter en mag je op de citroen laten zitten. Snijd de boter in blokjes en doe samen met de geraspte citroenschil en honing in de keukenmachine. Meng totdat het een mengsel is geworden en de citroenschil nauwelijks meer zichtbaar is. Voeg nu één voor één de eieren toe en meng tussendoor.

Daarna mag het citroensap en een heel klein snufje zout erbij. Giet het mengsel in een niet al te grote kookpan met dikke bodem en zet op laag vuur. Roer constant, totdat het mengsel zalvig is geworden. Dit proces kan even duren, maar je wil niet dat de curd verbrandt. De curd is klaar als hij begint te glanzen en een diep-gele kleur heeft gekregen. Giet in een potje en laat op kamertemperatuur komen. Bewaar daarna in de koelkast.

Ingrediënten:

 • 3 eieren
 • 60 gram boter
 • schil van 2 biologische citroenen
 • 60 ml citroensap
 • 250 gram honing
 • heel klein beetje zout

Benodigdheden:

 • keukenmachine
 • rasp
 • kookpan met dikke bodem
 • spatel
 • potje