Smaaktest: sencha van Hug the Tea plus recept voor matcha melonpan

Smaaktest: sencha van Hug the Tea plus recept voor matcha melonpan

Sencha is denk ik wel mijn favoriete thee. Het is een Japanse groene thee die kort wordt gestoomd, daarna gerold en vervolgens gedroogd. Het is ook nog eens een hele populaire Japanse thee: ongeveer 80% van de thee die in Japan wordt geproduceerd is sencha. Toen ik er laatst achter kwam dat er in Den Haag een theewinkel is die gespecialiseerd is in Japanse thee, moest ik daar natuurlijk heen. Bovendien was mijn fukamushi sencha, een sterk gestoomde sencha, al bijna op, dus ik had ook nog eens een goede reden om Hug the Tea in de Oude Molstraat 16 te bezoeken. Ik verliet de winkel met een biologische eerste pluk sencha.

De thee zit in een handig sta-zakje mét druksluiting. In één zakje zit 50 gram thee, en daar betaal je €14,95 voor. Je zet de thee door water te koken en dit te laten afkoelen tot ongeveer 60 graden Celsius. Op 200 ml water gebruik je anderhalve theelepel aan sencha. Je laat de thee 50 seconden trekken en omdat de kwaliteit van deze thee zo goed is, kan je dezelfde thee tot wel vier keer gebruiken. De tweede en de derde keer laat je de thee 20 seconden trekken, de vierde keer weer 50 seconden.

Ik dronk deze thee natuurlijk wel met iets lekkers: matcha melonpan, een Japans zoet broodje met een vleugje groene thee. Melonpan smaakt niet naar meloen, maar heet zo omdat het iets weg heeft van een cantaloupe. De buitenste laag van het boordje bestaat uit koekdeeg vermengd met matcha, en de binnenkant is luchtig en zacht. De zachte smaak van groene thee gaat erg goed samen met dit broodje. Zie voor het recept hieronder.

De sencha van Hug the Tea heeft een hele bijzondere kleur die tussen groen en geel in zit. Dit geeft ook aan dat de kwaliteit van de thee heel hoog is. De smaak zou fris, fruitig en umami (hartig, de vijfde basissmaak) moeten zijn, en dat proef je zeker terug. De smaak kan omschreven worden als grassig en groen, maar ook zoet. Eerst smaakt de thee fruitig en daarna komt vooral umami naar voren. De smaken zijn mooi in balans en dat maakt deze sencha heel makkelijk te drinken. 

Al met al vind ik dit een lekkere thee. De prijs is in verhouding met de kwaliteit, maar ik ben van mening dat sencha van een andere kwaliteit ook erg lekker kan zijn, en in prijs gunstiger is voor je portemonnee. Af en toe vind ik het leuk om te investeren in mooie producten en nieuwe smaken uit te proberen, en wat dat betreft ben ik erg tevreden over deze luxe thee. Wil je weten hoe je melonpan maakt? Lees dan verder. Onderstaand recept is genoeg voor 6 broodjes.

Matcha melonpan

Zorg er eerst voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Begin met het brooddeeg: doe de bloem in een mengkom en doe hier het zout, magere melkpoeder en de gist bij. Meng vervolgens de honing samen met het ei in het water en voeg dit toe aan de droge ingrediënten. Kneed totdat zich een deeg vormt. Leg het deeg op een werkblad en druk dit plat. Smeer de boter over het deeg, vouw het deeg een aantal keer dubbel en kneed de boter in het deeg totdat het is opgenomen. Laat het deeg voor een

uur afgedekt in de mengkom rijzen en maak ondertussen het koekdeeg. Doe de bloem samen met de maizena, het bakpoeder, de vanille, een beetje zout en de matcha in een mengkom en meng door elkaar. Meng in een apart kommetje de honing in de boter en voeg vervolgens in drie keer het ei toe. Als je het ei in één keer toe zou voegen gaat het mengsel schiften. Voeg dit nu bij de droge ingrediënten en meng goed totdat een plakkerig deeg ontstaat. Omwikkel dit deeg met plastic folie en leg in de koelkast. 

Als het brooddeeg gerezen is kan je hier kleine bolletjes van maken. Weeg het deeg, als het goed is weegt dit zo'n 260 gram. Verdeel het deeg in zes gelijke stukken van ieder ongeveer 43 gram en draai hier bolletjes van. Leg de bolletjes op een ovenplaat met bakpapier, dek af met plastic folie en zet even weg. Haal het koekdeeg uit de koelkast en verdeel ook weer in 6 gelijke delen. Dit deeg zal zo'n 170 gram wegen, zodat ieder stuk ongeveer 28 gram zal moeten wegen. Draai ook van dit koekdeeg bolletjes. Leg een bolletje deeg tussen twee lagen plastic folie om plakken te voorkomen en druk plat totdat het deeg een diameter heeft van 10 cm. Dit gaat het makkelijkst met een deegschraper, maar je kan

het ook proberen met een plat bord of een deegroller. Pak een bolletje brooddeeg en leg hier een plakje koekdeeg op. Omsluit het brooddeeg voorzichtig met het koekdeeg, zonder hard te drukken. Zorg er voor dat het brooddeeg zo veel mogelijk bedekt is met koekdeeg; het koekdeeg zal de onderkant van het bolletje niet helemaal bedekken, maar dat is niet erg. Kerf lijnen in het deeg en maak zo een ruitjespatroon. Laat de bolletjes afgedekt met plastic folie 40 minuten rijzen en bak vervolgens op 170 graden Celsius voor 12 minuten in een voorverwarmde oven. Afgekoeld zijn de melonpan het lekkerst en ze gaan goed samen met een kopje groene thee.

 

Ingrediënten:

Brooddeeg:

  • 40 gram bloem
  • 2 eetlepels honing
  • beetje zout
  • 10 gram magere melkpoeder
  • 3 gram gist
  • 1 eetlepel geklopt ei
  • 70 ml water
  • 15 gram boter

Koekdeeg:

  • 60 gram bloem
  • 20 gram maizena
  • beetje zout
  • 25 gram boter
  • 35 gram honing
  • 25 gram geklopt ei
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels matcha
  • 1/2 theelepel vanillepoeder

Benodigdheden:

  • mengkom
  • oven
  • ovenplaat
  • bakpapier
  • plastic folie
  • keukenweegschaal
  • deegschraper