Focaccia met olijven, knoflook en rozemarijn

Focaccia met olijven, knoflook en rozemarijn

Focaccia is een Italiaans brood met veel olijfolie, en dat is nou precies wat het zo lekker maakt. De karakteristieke korst is onregelmatig waardoor de olie in het deeg kan trekken. Focaccia kan je heel simpel houden door er voor het bakken alleen wat grof zeezout overheen te strooien, maar ik heb er voor gekozen ook olijven, rozemarijn en knoflook toe te voegen. De knoflook bakt als het ware in de olijfolie bovenop de focaccia en wordt zo lekker knapperig, terwijl de olijven en rozemarijn dit brood een extra mediterraanse smaak geven.

Doe het meel in een mengkom meng hier de gist en een beetje zout doorheen. Voeg het water en 90 ml olijfolie hieraan toe en kneed in de kom totdat het geheel enigszins is samengekomen. Daarna mag het deeg uit de kom en op een schoon werkblad om verder gekneed te worden. Dit is een plakkerig deeg dus kneden met je handen gaat moeilijk, maar is niet onmogelijk

Voeg alleen niet te veel extra meel toe omdat dit het uiteindelijke brood droger zal maken. Je kan het deeg ook kneden in een keukenmachine. Als het deeg soepel en egaal is kan het terug in de mengkom; olie de kom wel eerst in met een beetje olijfolie. Laat het deeg afgedekt op een warme plek voor een uur rijzen.

Giet 90 ml olijfolie op een ovenplaat en leg hier het gerezen deeg op. Spreid het deeg met je vingers iets uit, draai het deeg eenmaal om zodat ook de andere kant met olie bedekt wordt en spreid verder uit over de ovenplaat. Druk met je vingers door het deeg heen. Snijd de knoflooktenen in plakjes, verdeel samen met een aantal olijven over het deeg en druk lichtjes in het

deeg. Bestrooi met rozemarijn. Laat het deeg nu op de ovenplaat 30 minuten rijzen. Bestrooi het deeg na de tweede rijs met grof zeezout en besprenkel met extra olijfolie. Bak op 210 graden Celsius voor 25 á 30 minuten in een voorverwarmde oven. Laat de focaccia eerst even afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Ingrediënten:

 • 500 gram bloem
 • 2 x 90 ml olijfolie
 • theelepel gist
 • 300 ml water
 • snufje zout
 • zongerijpte olijven
 • rozemarijn
 • 2 knoflooktenen
 • grof zeezout

Benodigdheden:

 • oven
 • ovenplaat (minimaal 25x35 cm)
 • mengkom