Polentachips

Polentachips

Polenta is een Italiaans gerecht gemaakt van maïsgriesmeel, maar ik ken het vooral als funchi, de Antilliaanse versie. Mijn moeder bakte overgebleven funchi krokant in een pan met olie, en daar is eigenlijk het idee ontstaan om dit recept met jullie te delen. Je kan polentachips met een dip eten, maar op zichzelf zijn ze ook erg lekker. Deze chips hebben een lekkere maïssmaak en doordat ze zo dun zijn worden ze heel erg knapperig.

Zet een kookpan met het water op het vuur en breng aan de kook. Als het water kookt haal je de pan van het vuur. Giet de polenta beetje bij beetje en al roerende in de pan en breng het water weer aan de kook. Voeg een beetje zout toe aan de polenta. Zet het het vuur laag en blijf roeren totdat de polenta een dikke pap is geworden, ongeveer na 10 minuten. Voeg nu de parmezaanse kaas en eventueel kruiden toe, zoals oregano, en roer nog een minuutje door. Giet de polenta op een ovenplaat of een siliconen matje, of iets anders met een groot oppervlak. Spreid de 

polenta dun uit tot ongeveer een halve centimeter dik en laat afkoelen. Als de polenta is afgekoeld kan je het in stukken snijden. Rechthoeken zijn het makkelijks, maar driehoeken of rondjes kunnen ook. Doe de semolina in een kommetje en wentel hier te plakjes polenta in, totdat ze helemaal bedekt zijn met semolina. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en doe hier een laagje olie in. Bak de polentachips in de olie totdat ze goudbruin zijn. Laat eerst even afkoelen, dan worden ze nog knapperiger. Besprenkel eventueel met een beetje zout.

Ingrediënten:

 • 375 ml water
 • 80 gram polenta
 • beetje zout
 • 15 gram geraspte parmezaanse kaas
 • 50 gram semolina
 • drie theelepels kokosolie

Benodigdheden:

 • kookpan
 • koekenpan
 • garde
 • kommetje
 • ovenplaat of siliconen matje van ongeveer 40x30 cm