Tomatenjam

Bij jam denk je niet meteen aan tomaat, maar eigenlijk is tomaat met suiker helemaal geen vreemde combinatie: ketchup bijvoorbeeld zit vol met suiker. Deze jam van tomaat kan je op toast eten, maar is ook lekker bij hartige gerechten. Jaren geleden at ik een hamburger met tomatenjam en de smaak daarvan is mij altijd bijgebleven. Jalapeño en chilipeper maken deze jam een beetje pittig. Met dit recept maak je één potje tomatenjam. Dit moet je écht proberen!

Begin met het ontvellen van de tomaten: breng een pan met ruim water aan de kook. Verwijder de kroontjes en snijd een kruis in de onderkant van de tomaten. Houd de tomaten voor ongeveer een minuut in het kokende water en laat even afkoelen. De tomaten moet je nu makkelijk kunnen ontvellen. Gooi het water dat in de kookpan zit weg. Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe dit terug in de kookpan met het vuur halfhoog. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en de jalapeño, snijd in kleine stukjes

en voeg toe aan de pan. Voeg ook het sap van een halve limoen toe, samen met de komijn, de kaneel en een kruidnagel. Als de stukjes tomaat zachter zijn geworden kan je er eventueel voor kiezen om ze met een stamper nog fijner te maken. Wanneer de jam begint te pruttelen mag je één voor één de 7 eetlepels geleersuiker toevoegen. Blijf nu in de jam roeren totdat 3/4 van het vocht is verdampt en de jam dik is geworden. Dit kan even duren! Je weet dat de jam klaar is als het traag van een lepel af druipt. Giet de jam in een (weck)potje.

Ingrediënten:

 • 4 vleestomaten (±760 gram)
 • halve limoen
 • 7 eetlepels geleersuiker
 • halve theelepel komijn
 • halve chilipeper
 • halve jalapeño
 • halve theelepel kaneel
 • 1 kruidnagel

Benodigdheden:

 • kookpan
 • roerlepel
 • stamper (optioneel)