Coxinha: Braziliaanse kipkroketten

Coxinha: Braziliaanse kipkroketten

In het kader van de Olympische spelen in Rio de Janeiro leek het mij leuk om een Braziliaans recept met jullie te delen. Coxinha kan je het beste vergelijken met kroketten, maar dan gevuld met kip en peervormig. Eigenlijk is de vorm niet gebaseerd op een peer, maar op een kippendij; coxihna (wat je uitspreekt als kosjienja) is namelijk Portugees voor "dijtje". Het schijnt in Brazilië een populaire snack te zijn, en ik vraag mij af waarom wij het hier niet net zo vaak eten.

Bak de kippendijen gaar in een pan en versnipper het vlees in een keukenmachine. Snipper de ui, doe wat boter in diezelfde pan en fruit hier de ui in. Doe nu de versnipperde kippendijen terug in de pan met ui en voeg een theelepel paprikapoeder en wat zout toe. Meng dit kort samen en doe daarna in een kom om af te koelen. Doe een halve liter water in de pan en breng samen met de boter en een beetje zout aan de kook. Doe hier het meel bij en zet het vuur wat lager. Blijf continu roeren totdat een deegbal ontstaat; het deeg is klaar als het loslaat van de randen van de pan. Giet het deeg op een werkblad en laat even afkoelen. Voeg de roomkaas toe aan

de versnipperde kippendijen. Als het deeg genoeg is afgekoeld kan je de coxinha vormen. Neem een beetje deeg, maak hier een balletje van en druk plat in je handpalm. Doe wat van de kipvulling in het midden van het deeg en breng de randen bij elkaar. Zorg er voor dat de kipvulling niet aan de buitenkant zit maar helemaal omsloten is door het deeg. Vorm tot een peertje. Kluts het ei in een kommetje en doe een aantal eetlepels paneermeel in een ander kommetje. Haal de coxinha eerst door het ei en daarna door het paneermeel. Je kan de coxinha eventueel voor een tweede keer door het ei en paneermeel halen. Frituur de coxinha in een pan met olie totdat ze goudbruin zijn.

Ingrediënten:

 • 250 gram meel
 • 500 ml water
 • 2 kipdijfilets
 • 75 gram boter
 • 1 ui
 • theelepel paprikapoeder
 • 2 eetlepels roomkaas
 • zout
 • 1 ei
 • paneermeel
 • 1 liter frituurolie

Benodigdheden:

 • keukenmachine
 • kookpan
 • frituurpan