Onigiri gevuld met tonijn

Onigiri is een driehoekige of cilindervormige rijstbal die in Japan als snack of bij een maaltijd wordt gegeten. Meestal zijn ze gevuld met vis of groente. Er zijn heel veel verschillende soorten onigiri, en voor dit recept heb ik een versie gemaakt met tonijn en wasabi. Onigiri mag trouwens niet verward worden met sushi! Zo gaat er in sushi azijn, terwijl je dit niet toevoegt aan de rijst die je voor onigiri gebruikt.

thumb_DSC_5898_1024.jpg

Was de sushirijst en kook zoals vermeld op de verpakking. De verhouding rijst:water is ongeveer 1:1,4. Zelf kook ik de rijst met een beetje zout voor 10 minuten en laat ik het daarna voor 15 minuten met het vuur uit en met de deksel op de pan stomen. Spreid de rijst uit over een bord of een ander oppervlak en laat afkoelen. Meng de inhoud van een blikje tonijn met de mayonaise, wasabi, witte peper en een snufje zout. Als de rijst is afgekoeld kan je de onigiri vormen: vul eerst een kommetje met water zodat je regelmatig je handen nat kan maken om plakken te voorkomen. Neem een handje rijst en rol hier een balletje van. Druk het balletje rijst plat in je

handpalm en doe ongeveer een theelepel van de tonijnvulling in het midden. Breng de randen naar elkaar toe en omsluit zo de tonijnvulling met de rijst. Druk aan en maak er weer een balletje van. Je kan de onigiri cilindervormig maken door het balletje een beetje plat te drukken, of je kan er driehoekjes van maken. Dat laatste vergt wel oefening! Omdat sushirijst heel plakkerig is, omwikkel je de onigiri met een strookje nori. Ieder vel nori is gemarkeerd met lijnen, knip langs die lijnen. Maak de stroken korter door ze door tweeën te knippen, en wikkel dit om de onigiri. Nori wordt snel zacht, dus doe de nori vlak voordat je gaat eten om de onigiri.

Ingrediënten:

  • 500 gram sushirijst
  • 160 gram blikje tonijn
  • 2 eetlepels mayonaise
  • theelepel wasabi
  • witte peper
  • zout
  • nori (zeewiervellen)

Benodigdheden:

  • kookpan
  • kommetje