Kekererwtenpap

Iedereen weet dat kekererwten heel gezond zijn, maar wist je dat je er naast hummus en falafel ook pap van kan maken? Kekererwtenpap vormt een eiwitrijk ontbijt en daarnaast zit het vol met vezels, foliumzuur en ijzer. Een goed alternatief voor havermoutpap dus. Ik gebruik gram flour, ook wel kekererwtenmeel, en dat is te vinden in Indiase toko's of biologische supermarkten. Dit recept maak je veganistisch door de geklaarde boter te vervangen door een plantaardige olie. Met de aangegeven hoeveelheden maak je twee porties.

Doe drie grote eetlepels kekererwtenmeel in een kommetje en voeg steeds een eetlepel water toe totdat een dik papje ontstaat. Roer totdat alle klontjes verdwenen zijn. Vul het kommetje al roerende met nog meer water en laat 10 minuten wellen. Doe 500 ml melk met een snufje zout in een pan en zet op laag-middelhoog vuur. Zet ondertussen een klein pannetje op laag vuur en doe hier de geklaarde boter samen met het maanzaad, de cashews en de rozijnen of dadels in.

Fruit totdat de cashews lichtbruin zijn worden. Als de melk begint te koken voeg je het kekererwtenpapje langzaam en al roerende met een garde toe en breng je het weer aan de kook. Als de pap kookt zet je het vuur laag. Je kan er voor kiezen één kardemom mee te koken. Laat voor 5 á 10 minuten pruttelen en roer af en toe. Voeg in de laatste paar minuten de palmsuiker toe. Giet de pap in een diep bord of een kommetje en garneer met het geklaardebotermengsel.

Ingrediënten:

 • 3 grote eetlepels kekererwtenmeel
 • 500 ml soyamelk
 • 1 eetlepel wit maanzaad (te koop bij Indiase toko's)
 • water
 • beetje zout
 • handje rauwe cashewnoten
 • handje rozijnen of dadels
 • 1 eetlepel geklaarde boter (ghee) of olie
 • 1 kardemom
 • 1 á 2 eetlepels palmsuiker

Benodigdheden:

 • kookpan
 • klein pannetje
 • kommetje
 • garde