Zwart sesamijs

Ik denk dat ieder Japans restaurant wel zwart sesamijs als toetje op de kaart heeft staan. Eigenlijk vond ik dat nooit zo lekker, totdat ik een keer zelf zwart sesamijs maakte. Nu ben ik er dol op! Dit recept is ook nog eens vegan als je het met agavesiroop of een andere siroop maakt, zoals ahornsiroop. Zelf kies ik altijd voor een neutrale honing. Dit recept is genoeg voor drie personen.

Maal de cashewnoten in een keukenmachine tot meel. Je kan eventueel ook rauwe cashewnotenpasta gebruiken. Voeg alle andere ingrediënten toe en mix tot een glad mengsel; samen zal dit zo'n 450 ml opleveren. Zet de ijsmachine aan en giet het mengsel er langzaam in. Garneer met een aantal zwarte sesamzaadjes.

Ingrediënten:

 • 70 gram rauwe cashews
 • 100 gram zijden-tofu
 • 200 ml amandel- of soyamelk
 • 25 gram zwarte sesampasta
 • 70 gram honing of agavesiroop
 • 1 eetlepel kokosolie
 • snufje zout
 • snufje vanille(poeder)
 • zwart sesamzaad ter garnering (optioneel)

Benodigdheden:

 • ijsmachine
 • keukenmachine