Zweeds tunnbröd

Zweeds tunnbröd

Jaren geleden nam ik tunnbröd regelmatig mee na een bezoek aan IKEA en nog steeds is het te vinden in het vriesvak van de etenswarenafdeling en in het restaurant opgerold als een wrap en gevuld met zalm. Tunnbröd heb je in veel verschillende variaties, maar met dit recept heb ik geprobeerd die van IKEA na te bootsen: een lichtzoet plat brood met een anijs-achtige smaak. Eigenlijk hoort hij rechthoekig te zijn, maar rond brood past makkelijker in de pan. Met dit recept maak je heel wat brood, dus deel de ingrediënten gerust door twee.

thumb_DSC_4304_1024.jpg

Voeg de gist, het zout en het venkel- en anijszaad bij het meel en meng. Voeg daarna de honing en het water toe en kneed totdat je een elastisch en egaal deeg hebt, zo'n 15 minuten. Bestrooi een grote kom met meel en laat hier het deeg afgedekt voor anderhalf uur in rijzen. Het deeg is voldoende gerezen wanneer het niet terugveert als je er met een vinger in drukt. Verdeel het

gerezen deeg in bolletjes van 60 tot 80 gram, afhankelijk van hoe dik je het brood wil hebben. Bestrooi een schoon aanrecht met wat meel en druk een bolletje deeg een beetje plat. Rol het deeg met een deegroller 1,5 tot 3 millimeter dik. Prik met een vork gaatjes in het uitgerolde deeg.

Bak het brood in een voorverwarmde pan op hoog vuur. Draai het brood om wanneer luchtbubbeltjes zichtbaar worden. Bak het brood

niet te lang, het deeg is zo dun dat het snel gaar is en knapperig wordt, en dit is geen recept voor knäckebröd ;)

Ingrediënten

Voor het deeg:

 • 500 gram meel (plus extra)
 • 240 ml water
 • eetlepel gist
 • 4 eetlepels honing
 • eetlepel gemalen venkelzaad
 • eetlepel gemalen anijszaad
 • 1 à 2 theelepels zout

Voor de vulling (optioneel):

 • zalm
 • bieslook
 • roomkaas
 • zwarte peper

Benodigdheden:

 • pan
 • kom
 • deegroller
 

Je kan tunnbröd met zowel zoet als hartig beleg eten. Ik heb voor een klassieke combinatie gekozen: gerookte zalm met roomkaas en bieslook. Ook lekker met avocado, geroosterde paprika, rucola, olijven en kappertjes.