Kentucky-style gefrituurde kip

Kentucky-style gefrituurde kip

Twee weken geleden kwam ineens het nieuws naar buiten dat hét recept voor KFC gelekt zou zijn. Een neefje van oprichter Colonel Sanders had het recept gevonden bij zijn tante, de tweede vrouw van Sanders, en verklapte het aan de Amerikaanse krant Chicago Tribune.  Zouden dit dan toch echt de 11 kruiden en specerijen zijn die zo lang geheim zijn gebleven? KFC ontkent dat het om het authentieke recept zou gaan. Ik heb het uitgeprobeerd, en hoewel ik in geen jaren bij een fastfoodrestaurant heb gegeten, herkende ik meteen de typische smaak van KFC. In het echte recept gaat natuurlijk wel veel zout, maar daar kan je ook een deel van weglaten. Om het compleet te maken heb ik heb een recept voor ranch dressing toegevoegd: een frisse saus die heel mooi samengaat met gefrituurde kip.

Doe het meel in een kom en meng hier alle kruiden doorheen. Doe in een andere kom de karnemelk en kluts hier het ei in. Snijd of knip de kip in stukken en marineer voor 20 tot 30 minuten op kamertemperatuur in het karnemelk-eimengsel. Na het marineren mogen de stukken

kip door het meel met kruiden, laat wel eerst het overtollige vocht er af druipen. Zorg er voor dat de stukken kip helemaal bedekt zijn met meel. Schud voorzichtig het overtollige meel er af. Leg de stukken op een rooster en laat 20 minuten rusten.

 Verwarm ondertussen een pan met zo'n 7 centimeter aan frituurolie. De kip mag in de pan wanneer de olie een temperatuur 160 graden Celsius heeft bereikt. Breng vervolgens de temperatuur terug naar 140 graden Celsius. Wanneer de kip goudbruin van kleur is, is hij klaar; dit is ongeveer na 10 minuten. Laat op een rooster afkoelen. Voor de ranch dressing hak je

de peterselie, dille en bieslook fijn. Voeg dit bij de mayonaise, de zure doom, een teentje geraspte knoflook, een scheut Worcestershiresauce, een beetje azijn en paprikapoeder. Breng op smaak met zout en zwarte peper en serveer samen met de gefrituurde kip. Deze dressing is ook lekker door een salade.

Ingrediënten

Voor de kip:

 • 1 hele kip (of een gelijke hoeveelheid aan kippenvleugels, bouten of filets)
 • 260 gram meel
 • 1 ei
 • 240 ml karnemelk
 • 2/3 eetlepel zout
 • 1/2 eetlepel gedroogde tijm
 • 1/2 eetlepel gedroogde basilicum
 • 1/3 eetlepel gedroogde oregano
 • 1 eetlepel selderijzout
 • 1 eetlepel zwarte peper
 • 1 eetlepel mosterdpoeder
 • 4 eetlepels paprikapoeder
 • 2 eetlepels knoflookzout
 • 1 eetlepel gemberpoeder
 • 3 eetlepels witte peper

Voor de ranch dressing:

 • 4 eetlepels mayonaise
 • 3 eetlepels zure room
 • 1 teentje knoflook, geraspt
 • snufje zout
 • 1 eetlepel platte peterselie
 • halve eetlepel dille
 • 1 eetlepel bieslook
 • 1 theelepel Worcestershiresauce
 • 1/2 theelepel zwarte peper
 • theelepel witte azijn
 • 1/2 theelepel paprikapoeder

Benodigdheden:

 • frituurpan of een stoofpan met dikke bodem
 • frituurolie
 • mengkom