Melk opschuimen zonder apparaat

Melk opschuimen zonder apparaat

Melk opschuimen gaat natuurlijk het makkelijkst met een elektrische melkopschuimer, alleen heeft niet iedereen zo'n apparaat in huis. Handmatig melk opschuimen kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld met een garde. Maar laatst zag ik bij Dille & Kamille iets wat ik nog niet kende, namelijk een melkopschuimer die heel wat weg heeft van een schuimspaan of een zeefje. En omdat hij maar €3,95 kost, besloot ik het uit te proberen.

Deze melkschuimer heeft natuurlijk twee grote voordelen: hij is niet alleen goedkoop, maar ook nog eens een stuk makkelijker op te bergen dan een elektrische melkschuimer. Volgens de website van Dille & Kamille moet je een pannetje met melk voorzichtig aan de kook brengen en dan van het vuur halen. Je beweegt dan snel met het zeefje op en neer door de melk, waardoor een "prachtig luchtig en stevig schuim" ontstaat. Dus dat is wat ik deed.

Melk opwarmen in een pannetje is altijd een beetje spannend, het gaat snel mis. Het is dus belangrijk dat je de melk langzaam aan de kook brengt. Toen de melk zachtjes begon te koken zette ik het vuur uit en pakte ik de melkschuimer erbij. Volgens de aanwijzingen bewoog ik het zeefje op en neer en al snel ontstonden belletjes. Ik ging hier nog even mee door totdat ik een flinke hoeveelheid schuim had.

Ik besloot een latte macchiato te maken met twee sticks Nescafé Gold: eerst goot ik wat van de melk in het glas, loste hier de koffie in op en voegde vervolgens de rest van de melk toe en als laatst ook het schuim. Zoals je kan zien levert de melkschuimer een flinke hoeveelheid schuim op! De kwaliteit van het schuim is alleen niet zoals bij een stoompijpje: in plaats van fluweelzacht is het schuim stevig met grote belletjes. Jammer, maar dat viel te verwachten.

De melkschuimer doet wat hij belooft: je kan er veel schuim mee maken. Daar staat tegenover dat het schuim niet zo lekker is als het resultaat wat je met een elektronische melkschuimer of een stoompijpje krijgt. Toch vind ik dit zeefje een goed alternatief voor wie af en toe zelf melk wil opschuimen: hij is heel goedkoop en hoef je niet weer een groot apparaat te kopen waar je eigenlijk geen plek voor hebt in je keuken.

Ingrediënten:

  • 250 ml volle biologische melk

Benodigdheden: