Vegan chocoladecake

Chocoladecake is natuurlijk heel lekker, maar niet erg gezond. Deze is dat wel! In deze cake zit namelijk helemaal geen suiker, hij wordt alleen gezoet met dadels. Daarnaast is hij ook nog eens vegan; doordat er dadelpasta in zit heb je voor dit recept geen ei nodig. Ik gebruik olijfolie, wat heel goed samengaat met chocolade. De walnoten maken het voor mij af, maar je kan er ook voor kiezen ze er uit te laten. Dit is geen recept voor mierzoete cake, maar dat maakt hem naar mijn mening alleen maar lekkerder.

Verwarm de oven voor op 175 ˚C. Doe een theelepel azijn bij de amandelmelk en laat zo'n 5 minuten staan. Gebruik je hele dadels, hak deze dan tot een pasta in een keukenmachine. Breng water aan de kook en giet ongeveer 50 ml bij de dadelpasta om deze wat te verdunnen. Doe het meel in een mengkom en voeg hier het cacaopoeder, de vanille, de baksoda, het bakpoeder de oploskoffie en een snufje zout aan toe en meng door elkaar. Doe hier vervolgens de

dadelpasta, melk en olijfolie bij en meng met een garde tot een beslag. Hak wat walnoten in grove stukken en meng door het beslag. Kwast de binnenkant van de bakvorm in met olie en bekleed met een laagje cacaopoeder. Giet het beslag in de bakvorm en bak voor 25 tot 30 minuten in de oven. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Laat de cake op een koelrooster afkoelen.

Ingrediënten:

 • 210 ml amandelmelk
 • 160 gram speltmeel
 • 50 gram cacaopoeder
 • 1 theelepel azijn
 • 150 gram dadelpasta (of hele dadels)
 • 1 zakje/portie oploskoffie
 • 80 ml olijfolie
 • 1 theelepel vanille
 • 1 theelepel baksoda
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • snufje zout
 • 50 gram walnoten (optioneel)

Benodigdheden:

 • oven
 • bakvorm
 • mengkom
 • garde
 • keukenmachine (optioneel)