Garganelli (zelfgemaakte penne)

Garganelli (zelfgemaakte penne)

De pastasoort garganelli ken je misschien niet, maar eigenlijk is het gewoon zelfgemaakte penne. Het grote verschil tussen garganelli en penne is dat penne een perfecte cilindervorm heeft doordat het met een machine wordt gemaakt, terwijl garganelli iets weg heeft van een envelopje. Om garganelli te kunnen maken heb je een gnocchiplankje nodig, die je dus kan gebruiken voor meer dan alleen gnocchi. In Bologna wordt garganelli traditioneel met een saus van eend gegeten, maar natuurlijk is iedere pastasaus er lekker bij. Dit recept is genoeg voor 3 personen.

Doe een hoopje meel op een schoon werkblad en maak een kuiltje in het midden. Giet in dit kuiltje de twee eieren en meng hier langzaam het meel doorheen, totdat een deeg ontstaat. Als het deeg te droog is kan je een beetje water toevoegen. Dek het deeg af en laat even rusten. Je kan het deeg dun uitrollen met een deegroller, maar met een pastamachine gaat dat makkelijker. Ik rol het deeg met een pastamachine uit tot stand 3. Snijd met een deegsnijder vierkantjes van ongeveer 3 bij 3 cm uit het uitgerolde deeg en besprenkel de vierkantjes ligt met meel. Leg een vierkantje deeg met een van de punten naar je toe op het

gnocchiplankje en rol er met een stokje (van achter naar voren) overheen. Ik gebruik het stokje dat ik bij het gnocchiplankje kreeg, maar je zou bijvoorbeeld ook eetstokjes kunnen gebruiken. Wikkel nu de voorste punt om het stokje heen en rol terug naar achteren. Schuif de garganelli voorzichtig van het stokje af; dit gaat het makkelijkst door de garganelli een beetje te draaien. Leg de garganelli op een schone theedoek zodat het iets kan drogen. Kook de garganelli in een pan met ruim kokend water tot al dente, ongeveer 2 à 3 minuten.

Ingrediënten:

  • 200 gram speltmeel
  • 2 eieren
  • beetje water (optioneel)

Benodigdheden: