Vegan biscuits and gravy

Biscuits and gravy is een klassiek Amerikaans ontbijt uit het zuiden van de Verenigde Staten. Maar vergis je niet, 'biscuits' zijn in dit geval geen zoete koekjes, maar een soort scones. In het originele recept is de 'gravy' een vleesragout; ik besloot een vegan versie te maken met champignons. Het resultaat heeft iets weg van de welbekende pasteitjes met champignonragout, maar dan lekkerder. De biscuits nemen de ragout op zonder sompig te worden. Ook de biscuits maakte ik vegan door in plaats van boter koude kokosolie te gebruiken. Hoewel biscuits and gravy eigenlijk een ontbijt is, kan je het ook prima voor lunch of avondeten eten.

Begin met de gravy, die kan je altijd nog opnieuw opwarmen. Maak de champignons met een theedoek schoon en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de twee teentjes knoflook fijn en versnipper 100 gram ui. Doe twee eetlepels olie in een koekenpan en bak de champignons, de ui en de knoflook op middelhoog vuur. Als de ui na

een paar minuten doorzichtig is geworden voeg je drie eetlepels meel aan de pan toe. Roer zodat de champignons goed bedekt worden met meel. Voeg vervolgens de bouillon en een deel van de sojamelk toe. Roer totdat een saus ontstaat. Is de saus te dik? Doe er dan meer sojamelk bij.

Voor de biscuits heb je kokosolie nodig die je eerst in de koelkast hard hebt laten worden. Verwarm de oven voor op 220 ˚C. Doe het speltmeel in een mengkom en meng hier de baksoda, het bakpoeder en een beetje zout doorheen. Verkruimel 6 eetlepels kokosolie in het meel; dit gaat het makkelijkst met een kruimeldeegmenger of een keukenmachine. Het is namelijk moeilijk om koude kokosolie met je vingers te verkruimelen omdat het zo hard wordt. Verdun de yoghurt met een beetje water en meng door het meel, zodat een stevig deeg ontstaat.

Plaats het deeg op een schoon werkblad, druk het plat met je handen en vouw als een brief in drieën. Druk weer plat en herhaal deze stap nog twee keer. Als het deeg plakkerig is kan je meer meel toevoegen. Druk het deeg een laatste keer plat, eventueel met behulp van een deegroller, en steek er met een ronde uitsteekvorm 10 biscuits uit. Leg de biscuits op een met bakpapier bedekte ovenplaat en bak voor 10 tot 12 minuten. Snijd de biscuits eventueel door midden en giet er wat van de gravy overheen.

Ingrediënten:

Voor de gravy

 • 250 gram champignons
 • 2 eetlepels olie
 • 2 teentjes knoflook
 • 100 gram ui
 • snufje zout
 • beetje peper
 • 3 eetlepels speltmeel
 • 200 ml bouillon
 • 240 ml sojamelk of een andere plantaardige melk

Voor de biscuits

 • 260 gram speltmeel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel baksoda
 • snufje zout
 • 6 eetlepels koude kokosolie
 • 200 ml sojayoghurt

Benodigdheden:

 • koekenpan
 • kruimeldeegmenger of keukenmachine
 • oven
 • ovenplaat
 • mengkom
 • uitsteekvorm
 • bakpapier