Vegan spam musubi

Vegan spam musubi

Spam musubi is een Hawaiiaanse snack bestaande uit een plak spam in of op rijst, omwikkeld door zeewier. Maar omdat spam een ongezondere keuze is heb ik het vervangen door een veganistisch alternatief, namelijk seitan. Spam musubi lijkt op sushi, maar dat is het niet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is spam door Amerikaanse militairen meegenomen naar Hawaii en toen het daar heel erg populair werd maakten de Japanners die op de eilanden woonden er spam musubi van, een soort onigiri (ook wel o-musubi genoemd). Er zijn verschillende soorten spam musubi en ik maak een variatie met furikake, een Japans kruidenmengsel voor in of op rijst. Dit recept is genoeg voor 8 spam musubi.

Was de sushirijst en kook zoals vermeld op de verpakking. De verhouding rijst:water is ongeveer 1:1,4. Zelf kook ik de rijst met een beetje zout voor 10 minuten en laat ik het daarna voor 15 minuten met het vuur uit en met de deksel op de pan stomen. Spreid de rijst uit over een bord of een ander oppervlak en laat afkoelen. Doe wit sesamzaad, zwart sesamzaad, zout, gesnipperde nori, chilipeper en gemberpoeder in een koffiemolen en maal fijn. Voeg dit bij het hennepzaad en schep één eetlepel van dit

kruidenmengsel door de rijst. Vorm de rijst in 16 rechthoekige plakken van ongeveer 8 bij 5 cm en 1 cm dik. Snijd de seitan steaks in de breedte door tweeën en vervolgens horizontaal door tweeën: je hebt nu 8 stukken seitan. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur met 1 eetlepel olijfolie en bak hier de seitan goudbruin in. Giet 2 eetlepels tamari over de seitan en bak totdat de saus is opgenomen. Doe de seitan tussen twee plakken rijst en omwikkel met een strook nori.

 

Ingrediënten:

Voor de furikake:

  • 1 theelepel wit sesamzaad
  • 1 theelepel zwart sesamzaad
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gesnipperde nori
  • 1 gedroogde rode chilipeper
  • halve theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel hennepzaad

Benodigdheden:

  • koekenpan
  • koffiemolen