Engelse muffins

Deze muffins mogen niet verward worden met zoete muffins. Engelse muffins zijn zachte broodjes die je in een pan bakt en worden meestal bij het ontbijt gegeten, door tweeën gesneden en getoast met boter. Ze kunnen zoet belegd worden met jam of honing, of hartig met ei, spek en kaas, en ze vormen de basis voor Eggs Benedict. In Nederland zijn Engelse muffins moeilijk verkrijgbaar, volgens mij zijn ze alleen te vinden in de food hall van Marks & Spencer. Maar hoe dan ook is zelf maken natuurlijk het lekkerst! Bovendien is het helemaal niet zo moeilijk als dat je denkt.

Zorg er eerst voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Snijd de boter in blokjes. Doe de bloem, de gist en het zout in een kom en meng door elkaar. Voeg hier de melk, het ei en de boter aan toe en kneed voor zo'n 20 minuten op een schoon werkblad. Vorm tot een deegbal en bestrooi met een beetje bloem. Bestrooi ook de binnenkant van de kom met wat bloem en doe het deeg hierin terug. Laat afgedekt voor één tot twee uur op een warme plek rijzen. Kneed het deeg na het rijzen goed door en verdeel in 6 of 8 evengrote delen, afhankelijk van hoe groot je de

muffins wil hebben. Dit gaat het makkelijkst met een keukenweegschaal. Meng 1 eetlepel maïsgriesmeel met 1 eetlepel maïsmeel. Draai balletjes van het deeg en druk ze plat in het maïsmeelmengsel, tot een dikte van ongeveer 2 cm. Laat de muffins 20 minuten afgedekt rusten. Zet een koekenpan op laag vuur en bak de muffins voor 2 minuten aan iedere kant. Draai de muffins weer om, zet het vuur iets hoger en bak voor 5 tot 6 minuten aan beide kanten. Laat eerst even afkoelen voordat je ze eet.

Ingrediënten:

 • 300 gram speltbloem

 • 1 theelepel gist

 • 1 theelepel zout

 • 20 gram boter

 • 1 ei

 • 170 ml melk

 • 1 eetlepel maïsgriesmeel

 • 1 eetlepel maïsmeel

Benodigdheden:

 • mengkom

 • koekenpan

 • keukenweegschaal (optioneel)