3 soorten dango

Wat ik zo bijzonder vind aan Japanse zoetigheden is dat ze bijna alleen maar gezonde ingrediënten bevatten; zo ook deze dango. Dango is een zoete Japanse snack gemaakt van rijstmeel en wordt vaak gegeten bij groene thee. Dit recept is voor tofu dango, waar naast kleefrijstmeel ook tofu in zit waardoor de dango extra zacht wordt. Het is moeilijk om dango te omschrijven maar misschien heb je wel eens mochi(-ijs) gegeten, daar lijkt het een beetje op. Dango is zacht maar tegelijk ook elastisch door het kleefrijstmeel, erg lekker in ieder geval! Bij dit recept zitten drie verschillende traditionele toppings die ieder uit maar twee ingrediënten bestaan.

Doe het kleefrijstmeel en de zijde-tofu in een mengkom en kneed totdat een deegbal ontstaat. Dek af en zet even opzij. Zet een kookpan met ruim water op het fornuis en breng aan de kook. Maak ondertussen de drie toppings: maal 3 eetlepels palmsuiker in een koffiemolen tot een fijn poeder. Maal ook het zwarte sesamzaad fijn. Meng het gemalen zwarte sesamzaad met een eetlepel palmsuiker. Meng ook de kinako met een eetlepel palmsuiker. Los een eetlepel palmsuiker

op in de tamari. Draai van het deeg balletjes van 12 gram, gebruik hierbij een keukenweegschaal. Zodra het water kookt doe je hier de balletjes in. Eerst zakken ze naar de bodem, maar na een paar minuten komen ze bovendrijven. Laat ze dan nog even doorkoken, totdat je ziet dat ze opzwellen en wat groter worden. Schep ze dan met een schuimspaan uit het water. Rijg ze aan satéstokjes en rol door de toppings.

Ingrediënten:

 • 100 gram kleefrijstmeel (ketan)
 • 100 gram biologische zijde-tofu

Voor de toppings:

 • 1 eetlepel zwart sesamzaad
 • 1 eetlepel kinako (geroosterde sojabonenmeel)
 • 1 eetlepel tamari
 • 3x1 eetlepel palmsuiker

Benodigdheden:

 • koffiemolen
 • kookpan
 • keukenweegschaal
 • schuimspaan
 • satéstokjes