Smaaktest: chocolade met chilipeper

Smaaktest: chocolade met chilipeper

Laatst deed ik in de winkel van de Hortus Botanicus in Leiden een leuke ontdekking; daar lagen namelijk een aantal bijzondere chocoladerepen, waaronder deze ronde repen in de smaak 'chipotle chili' van Taza. Taza is een Amerikaans merk dat biologische, op steen gemalen chocolade maakt. De chocolade van Taza zou ongeraffineerd en minimaal bewerkt zijn. Deze reep is uit de lijn 'Chocolate Mexicano' en heeft maar drie ingrediënten, namelijk cacaobonen, suiker en chipotle chilipoeder. Chipotle is een gerookte jalapeñopeper en heeft een donkerrode kleur en een rokerige smaak. Ik hou er zelf heel erg van, maar helaas zijn chipotlepepers nauwelijks te vinden in de winkel. Online zijn ze wel verkrijgbaar.

In de verpakking zitten twee chocoladeschijven, samen 77 gram. Het cacaogehalte is 50%: hij is dus puur, maar niet heel puur. De chocolade heeft dan ook een licht bittere smaak. Aan de korrelige structuur van de chocolade proef je dat het op steen gemalen is. Ook de suiker is heel grof en kan je in de chocolade zien zitten. De chipotlepeper is duidelijk aanwezig, maar wel op een goede manier.

Ik vind deze chocolade van Taza erg lekker! Chili en chocolade gaan toch beter samen dan ik had verwacht. Als je echt niet van peper houdt zal je deze reep waarschijnlijk niet lekker vinden want de chili is wel echt aanwezig.

Naast de Hortus Botanicus kan je de chocolade van Taza ook online kopen in de webshop van The Highfive Company. Taza heeft ook nog een andere chocoladereep met chili, namelijk met guajillo. Andere bijzondere smaken zijn 'sea salt & cracked pepper', 'salted almond' en 'cinnamon'. De Mexicano discs kosten €4,95.