Pastéis de bacalhau

Een paar dagen geleden kwam ik terug van mijn vakantie naar Portugal. Ik bracht een week lang door in Lissabon, wat een leuke stad! Portugal kent een echte eetcultuur en bakkeljauw maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Bakkeljauw is een gezouten en gedroogde kabeljauw, die ik als souvenir mee terugnam naar Nederland. De manier van verwerken geeft bakkeljauw een unieke smaak en structuur, die heel anders is dan verse vis. Een populaire Portugese specialiteit is de pastel de bacalhau of bolinho de bacalhau: een soort aardappelkroket die als snack of voorafje gegeten wordt. Vol met nieuwe inspiratie wil ik dit recept natuurlijk met jullie delen!

Week de bakkeljauw in een kom in ruim water voor minimaal 12 uur op een koele plek. Ververs eventueel het water halverwege. Breng een pan met ruim water aan de kook en sudder de geweekte bakkeljauw, totdat de vis zacht is geworden en makkelijk uit elkaar valt. Haal de bakkeljauw uit het water, laat afkoelen en ontgraat en ontvel de vis. Doe de vis in een keukenmachine en pulseer een aantal keer tot fijne stukjes. Doe de vis nu in een kaasdoek en knijp al het overtollige vocht eruit. Kook de aardappelen gaar; dit kan eventueel in dezelfde pan samen met de bakkeljauw. Laat ook de

aardappelen afkoelen en stamp tot een puree. Meng de bakkeljauw door de aardappelpuree. Hak de ui in fijne stukjes en voeg toe. Hak ook de peterselie fijn. Breng op smaak met zwarte peper, knoflookpoeder en uienpoeder. Waarschijnlijk hoef je geen zout toe te voegen, de bakkeljauw is van zichzelf al zout genoeg. Voeg één voor één twee eieren toe en meng tot een homogeen mengsel. Zet een frituurpan met ruim olie op middelhoog vuur. Vorm de pastéis met twee lepels tot quenelles en frituur per drie in de hete olie, tot goudbruin gekleurd. Laat uitlekken op keukenpapier.

Ingrediënten:

 • 350 gram gekookte aardappel
 • 350 gram gekookte bakkeljauw
 • 1 middelgrote ui
 • halve theelepel zwarte peper
 • 1 eetlepel verse peterselie
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 2 eieren
 • frituurolie

Benodigdheden:

 • kom
 • kookpan
 • keukenmachine
 • pureestamper
 • frituurpan