Baba ganoush met naanbrood

Samen met hummus is baba ganoush waarschijnlijk een van de meest bekende bijgerechten uit de Arabische keuken. Baba ganoush bestaat voornamelijk uit geroosterde aubergine en is daarmee een gezonde dip om te combineren met brood. Ik combineer baba ganoush dit keer met naan, een gegist brood uit India. Deze menging van keukens gaat heel goed samen!

1. Was de aubergine, leg deze op een bakplaat en doe voor een half uur in de oven op 220˚C. De aubergine mag er uit al 'ie zwartgeblakend is. Laat de aubergine afgedekt rusten totdat hij afgekoeld is. Verwijder nu het vel van de aubergine, als het goed is laat het heel makkelijk los. Hak het auberginevlees in kleine stukjes en doe in een kom. Voeg de overige ingrediënten toe en meng tot een smeuïge massa. Bewaar in de koelkast.
2. Begin nu aan het naanbrood. Doe de bloem in een kom en roer hier gist, zout en eventueel

nigellazaad (of een ander kruid) doorheen. Gebruik je ghee uit de koelkast (of boter), smelt deze dan eerst langzaam in een pannetje op laag vuur. Voeg de ghee samen met de yoghurt en twee eetlepels water toe aan de bloem en kneed tot een deeg. Is het deeg te vochtig, voeg dan wat meer bloem toe. Is het te droog, dan doe je er voorzichtig wat water bij. Vorm het deeg tot een bol en plaats in een afgedekte kom om te rijzen, tot verdubbeld (minimaal een uur).

3. Kneed het gerezen deeg goed door en verdeel in zes gelijke stukken. Rol ieder stuk deeg tot een balletje en vorm met behulp van een deegroller tot een uitgerekte driehoek.
4. Plaats een pan op hoog vuur. Ik gebruik een gietijzeren flensjespan, die heeft een lage rand en

is daarmee heel handig voor het bakken van platte Indiase broden. Leg het deeg in de pan. Als er grote luchtbellen ontstaan, draai je het brood om. Het brood is klaar als beide zijden bruine plekken hebben. Serveer warm bij de baba ganoush.

Ingrediënten

Baba ganoush:

 • aubergine
 • 2 eetlepels citroensap
 • eetlepel tahini
 • eetlepel gehakte peterselie
 • teentje geraspte knoflook
 • cayennepeper naar smaak
 • snufje zout

Naan:

 • 250 gram speltbloem
 • 3 gram gist
 • snufje zout
 • 3 grote eetlepels yoghurt
 • water
 • 45 gram ghee of boter
 • eetlepel nigellazaad (eventueel)

Benodigdheden:

 • oven
 • koekenpan
 • deegroller