Pitabroodjes

Er is niets zo lekker als vers brood, maar sommige recepten lijken te ingewikkeld om zelf te maken. Zo dacht ik ook over pitabroodjes, want hoe krijg je die hol van binnen? Uiteindelijk bleek dit helemaal niet zo moeilijk! Dit gebeurt namelijk vanzelf in de oven. Deze ronde kussentjes zijn enorm veelzijdig, maak bijvoorbeeld broodjes shoarma, vul ze met falafel of dip ze in hummus. Met dit recept kan je 5 pitabroodjes maken. 

1. Doe de bloem en het meel in een mengkom en meng hier de gist en het zout doorheen. Voeg de olijfolie en het water hier aan toe en kneed op een schoon werkblad voor zo'n 10 minuten tot een soepel deeg. Doe het deeg terug in de mengkom, dek af en laat voor minstens 60 minuten op een warme plek rijzen, totdat het deeg in grootte verdubbeld is.

2. Kneed het deeg na het rijzen goed door en verdeel in vijf gelijke delen. Rol ieder deel deeg

uit tot een cirkel met een diameter van 10 tot 12cm. Bestrooi een ovenplaat rijkelijk met bloem en leg hier de uitgerolde cirkels deeg op, met voldoende tussenruimte. Laat het deeg voor een tweede keer rijzen, nu voor zo'n 30 minuten.

3. Verwarm de oven voor op 230˚C. Bak de pitabroodjes eerst aan de ene kant totdat ze helemaal zijn opgebold. Draai de broodjes vervolgens om en bak voor ongeveer één minuut aan de andere kant.

Ingrediënten:

  • 100 gram speltbloem
  • 100 gram volkoren speltmeel
  • 120 ml water
  • 3 gram gist
  • snufje zout
  • scheut olijfolie

Benodigdheden:

  • mengkom
  • oven
  • deegroller