8 producten waarvan je niet wist dat ze gefermenteerd zijn

8 producten waarvan je niet wist dat ze gefermenteerd zijn
 

Fermenteren is helemaal hip. Het internet staat vol met recepten om het zelf thuis te doen en er worden zelfs evenementen rondom fermentatie georganiseerd. Ook drink ik zelf dagelijks gefermenteerde waterkefir. Bij fermentatie gebruik je schimmels, gisten en bacteriën om voedsel houdbaar én lekker te maken. De zuurgraad, smaak, geur of het uiterlijk van het eten verandert, en dat proces noem je fermentatie. Zo worden sommige producten beter verteerbaar, of bepaalde stoffen worden omgezet in andere.

Schimmels en bacteriën klinken niet heel smakelijk, maar wist je dat veel producten die we (bijna) dagelijks eten gefermenteerd zijn of een proces van fermentatie zijn doorgaan? Het eten van gefermenteerde producten is dus veel minder vreemd dan dat je denkt, je doet het zelf waarschijnlijk iedere dag, en waarschijnlijk is dat nog hartstikke gezond ook. Aangenomen wordt dat het eten van gefermenteerde producten goed is voor je immuunsysteem, hoewel dit nog niet goed is onderzocht of bewezen. Ik heb een opsomming gemaakt van producten die we bijna allemaal wel eten of drinken, terwijl veel mensen niet weten dat ze gefermenteerd zijn.

Bier en wijn

Een foto die door jdying_bean is geplaatst op

Bier staat dan wel niet bekend als heel gezond, maar het is wel een gefermenteerd product. Mout van gerst wordt samen met een gist in water gefermenteerd, waardoor koolzuurgas (bubbeltjes) en ethanol (alcohol) ontstaan. Ook om wijn te maken heb je gist nodig, dat wordt toegevoegd aan de druiven zodat die gaan fermenteren.

Azijn

Ik denk dat in iedere keuken wel een flesje azijn staat. Azijn is zuur omdat er, jawel, azijnzuur in zit. Azijnzuur wordt geproduceerd door fermentatie van ethanol door azijnzuurbacteriën. Azijn van goede kwaliteit wordt maanden of zelfs jaren gefermenteerd, waarbij een niet-giftige slijmlaag wordt opgebouwd. Commerciële azijn heeft daar geen tijd voor en wordt met een snelle methode gemaakt. Door directe toevoeging van azijnmoeder (azijnzuurbacteriën) duurt het tussen de 20 uur en drie dagen om azijn te krijgen.

Vanille

Vanille is zo lekker, en... gefermenteerd! Vanille is afkomstig van een orchidee en 90% van dit zwarte goud wordt geïmporteerd uit Madagaskar. Daar worden de onrijpe vruchten van de plant geplukt en verhit. Daarna wordt de vanille langzaam gedroogd, waarbij fermentatie optreedt. De vrucht die bij het plukken nog smaakloos en groen is, verandert zo in de zwarte vanille die wij kennen.

Yoghurt

Mijn favoriete cultuur is de yoghurtcultuur! Wist je dat mensen 4000 jaar geleden al yoghurt aten? Om melk te laten fermenteren worden twee verschillende melkzuurbacteriën toegevoegd: lactobacillen en streptokokken, samen bekend onder de naam yoghurtcultuur. Klinkt eng hè, streptokokken? Gelukkig wordt alleen de soort toegevoegd die gezond voor ons is. Eerst wordt de melk gepasteuriseerd om slechte bacteriën te doden. Wanneer de melk tussen de 30 en 45 graden Celsius warm is, wordt de yoghurtcultuur toegevoegd. De melk wordt op een constante temperatuur gehouden en een paar uur later is de yoghurt klaar.

Chocolade

Als chocolade niet gefermenteerd zou zijn, zouden we het helemaal niet lekker vinden! Onbewerkte cacaobonen zijn namelijk heel erg bitter en krijgen pas hun chocoladesmaak na fermentatie. Eerst moet het vruchtvlees dat om de bonen zit verwijderd worden. De bonen worden op een hoop of in een emmer geplaatst zodat micro-organismen erbij kunnen en de pectine in de bonen kan fermenteren. Gisten zorgen voor de productie van ethanol, lactobacillen maken melkzuur en azijnzuurbacteriën zorgen voor azijnzuur. Het fermentatieproces duurt maximaal zeven dagen.

Zuurkool

Zuurkool is een oer-Hollands product. Het wordt houdbaar gemaakt door melkzuurbacteriën en dat is ook wat de kool zuur maakt. Vroeger werd witte kool gefermenteerd in potten bij mensen thuis, tegenwoordig wordt kool met wat water in zakken gedaan. De kool gaat zo fermenteren en zetmeel en suiker wordt omgezet in melkzuur. Door de fermentatie is zuurkool veel beter verteerbaar dan gewone witte kool.

Soyasaus

Onmisbaar bij sushi: soyasaus. Soyasaus is een saus op basis van gefermenteerde soyabonen, vandaar ook de zwarte kleur. Echte soyasaus wordt gemaakt met bepaalde schimmels genaamd koji. Soyasaus is alleen niet heel gezond omdat het vaak veel zout bevat

Brood

Zelfs brood is een beetje gefermenteerd. Door het toevoegen van gist aan deeg worden sommige koolhydraten in het meel gefermenteerd en omgezet in koolstofdioxide. Dit is wat brood lekker luchtig maakt.