Brood rijzen in een rijsmandje

Brood rijzen in een rijsmandje

Een rijsmandje, ook wel een banneton genoemd, wordt gebruikt om het deeg bij de tweede rijs vorm te geven. Meestal zijn ze rond of langwerpig en ze worden gemaakt van rotan, een liaan die in de subtropen groeit. Deeg laten rijzen in een rijsmandje is niet alleen handig, het geeft het uiteindelijke brood ook een mooi patroon. Er zijn wel een aantal dingen die je moet weten voordat je een rijsmandje gebruikt, dus ik vertel je er graag meer over.

Als je het rijsmandje voor de eerste keer gebruikt moet je hem eerst prepareren. Vul een verstuiver met water en bevochtig hiermee de binnenkant van het rijsmandje. Doe nu één à twee eetlepels meel in het rijsmandje en bedek hiermee de binnenkant door het mandje te kantelen. Houd het mandje ondersteboven en klop het teveel aan meel uit het mandje. Laat het rijsmandje voor gebruik helemaal opdrogen. Doe het meel in een mengkom en voeg de gist en een snufje zout toe. Doe het water hier bij en kneed totdat het deeg enigszins samenkomt. Kneed verder op een werkblad, totdat een soepel en zacht deeg

ontstaat. Vorm het deeg tot een bal en plaats dit terug in de mengkom. Laat afgedekt en op een warme plek een uur rijzen. Na de eerste rijs mag je het rijsmandje erbij pakken. Vóór ieder gebruik bedek je de binnenkant van het mandje met een laagje meel, je kan hierbij een kwast gebruiken. Gebruik je te veel meel, dan raken de naden van het mandje verstopt en wordt het patroon niet zichtbaar. Gebruik je te weinig meel, dan blijft het deeg plakken. Het zal misschien een aantal pogingen duren voordat je de juiste verhouding hebt. 

Kneed het gerezen deeg goed door en geef het de vorm voor het mandje. Zorg er voor dat het oppervlak van het deeg mooi strak is en bestrooi met wat meel. Doe nu de het deeg ondersteboven in het rijsmandje, zo dat de bovenkant van het deeg onderin terecht komt. Laat maximaal een half uur afgedekt rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden Celsius. Nu komt het spannende deel: plaats het rijsmandje ondersteboven op een met bakfolie bedekte ovenplaat. Het deeg zal waarschijnlijk niet in één

keer loslaten: beweeg met je vingers voorzichtig tussen het deeg en het mandje om alles los te krijgen. Snijd het brood een paar keer in. Bak het brood voor zo'n 30 minuten en laat eerst een halfuur afkoelen voordat je er sneetjes van snijdt. Maak de binnenkant van het rijsmandje na ieder gebruik schoon met een kwast en bewaar het mandje in een afgesloten plastic zak op een droge plek. Het mandje kan je heel af en toe met koud water wassen, maar gebruik geen zeep.

Ingrediënten:

  • 400 gram meel (plus extra)
  • 250 ml water
  • theelepel gist
  • kleine theelepel zout

Benodigdheden:

  • rijsmandje (26x15 cm)
  • oven
  • kwast
  • verstuiver
  • mengkom